Maunulan luontopolut, Helsinki

Maunulan luontopolku kiertää 3,3km reitin monipuolisessa maastossa ja koska polun teemana on "luonnon kiertokulku ja monimuotoisuus", kulkee polku myös Maunulan uurnalehdon kautta (uurnalehdon portit ovat avoinna iltaisin klo 22 asti, reitin pääsee kiertämään myös uurnalehdon ulkopuolelta toista polkua). Polku lähtee Maunulan majalta, jossa on kahvilapalvelut syksystä kevääseen (Kesällä suljettu!). Sinisin käpymerkein merkityn reitin varrella on 11 luontopolkutaulua ja myös levähdyspaikka Haaganpuron varrella, lähellä viljelypalstoja. Polku ei sovellu lastenrattaiden kanssa kierrettäväksi ja kallioinen polku on paikoin jyrkkä, mutta jyrkät kohdat pääsee kiertämään muiden polkujen kautta.

Maunulan majalta pääsee kätevästi myös muille keskuspuiston ulkoilureiteille.

Reitin lähtöpaikka on Maunulan maja, Metsäläntie 9, Helsinki

Lisäksi alueelta löytyy esteetön ulkoilureitti, jonka toista reunaa kiertää kaide koko 250m matkan ja polun varrella on 50m välein levähdyspaikkoja. Esteetön reitti alkaa Suursuontien pohjoispäästä.

www.facebook.com/pages/Maunulan-luontopolku

 

Loukajanvuoren näkötorni, Kurikka

Luokajanvuoren näkötornilla on korkeutta 28 m ja hyvällä säällä tornista näkee Seinäjoelle saakka. Parkkipaikalta on 500m matka ylämäkeä tornin juurelle, soveltuu lastenrattaille.

Näkötornille johtavan tien varressa on 50 lajin puulajipuisto, jossa kasvaa eksoottisiakin lajikkeita.

Luovankuja 93, Luopa, Kurikka

Kammikylä, Kauhajoki

Kammikylässä kaikki on toisin kuin muualla! Kammi-kylästä löytyy Turvekammin sauna, Savukammin savusauna, Nevansaari, jossa on nuotiopaikka, puucee, Julmetun tupa sekä Julumetun sali. Alueeseen saa vapaasti tutustua ja nuotiopaikalla voi paistaa vaikka makkarat. Kammi-kylässä liikutaan pitkospuita pitkin, joten lastenvaunujen kanssa liikkuville se ei sovi.

Jokelantie, Kauhajoki  Huom! Pysäköintipaikalta on noin 500m kävely kammikylään. Persoonallista kammikylään osoittavaa tienviittaa ei voi olla huomaamatta.

www.nummijarvi.fi/site?node_id=110

 

Mustasaarenkeidas, Isojoki

Mustasaarenkeidas on osa laajaa Haapakeitaan soidensuojelualuekokonaisuutta, johon kuuluu kymmenkunta erillistä suurta suota sekä lukuisia pienempiä soita. Suoalueelle johtaa noin 1,3 km pituinen esteetön luontopolku, joka sopii koko perheelle. Polun varrella olevan lintutornin alemmalle katselutasanteelle pääsee myös lastenvaunujen kanssa. Pysäköintialueella on opastaulut ja alueen kartta.

Piikkilänkyläntie, Isojoki (Mustasaarenkeitaan pysäköintialue on Piikkilänkyläntien päässä)

www.luontoon.fi/Retkikohteet/muutsuojelualueet/mustasaarenkeidas

Jyllinkosken sähköpuisto, Kurikka

Jyllinkosken Sähkölaitosmuseo sijaitsee Jyllinkosken montussa vahassa voimalaitosrakennuksessa. Alueella on paljon muutakin toimintaa ja nähtävää. Museo on avoinna erilaisten tapahtumien aikaan ja erikseen sovittaessa.
Informaatiotekniikan Museoyhdistyksellä on omat toimitilat alueella ollevassa vanhassa ns. kytkinasemassa. Lisäksi alueella on kesäkioski ja luontopolku, joka pujottelee mielenkiintoisessa maastossa. Rannalta löytyy lisäksi nuotiopaikka.

Luontopolun lähtöpaikka on sähkölaitosmuseota vastapäätä, tien toisella puolella (portaat ylämäkeen).  Noin 1 km pituisen luontopolun varrella on jyrkkiä portaita näköalatasanteelle ja pitkospuita, mutta upeat maisemat padolle.

Jyllinkosken sähköpuisto, Jyllinkoskentie 120, Kurikka

fi-fi.facebook.com/jyllinkoski

 

Karnaisten tarinapolku, Lohja

Luonnossa liikkujalle sopiva retkikohde lasten kanssa; Karnaisten tarinapolku on n. 3km pituinen merkitty reitti, jonka varrella on 14 rastipistettä, matkan varrella on myös nuotiopaikka (Sorvalammen rannalla). 

Tarinapolun lähtöpiste on Kisakallion urheiluopiston lähistöllä. Kisakalliontie, Lohja

Karnaistenkorven tulostettava kartta ja tarinapolun esite:

http://www.visitlohja.fi/default.asp?kieli=246&sivu=137&alasivu=137

Peikkopolku, Pudasjärvi

Peikkopolun varrella asustavat peikot ja menninkäiset, rauhassa luonnonhelmassa. Polun varteen saa rakentaa myös oman peikkonsa luonnonmateriaaleista. Polun varrella on nuotiopaikka ja Aurinkokalliolta upeat maisemat ympäristöön.

Peikkopolku sijaitsee Syötteellä Kelosyötteen mökkialueen tuntumassa. Kurutie, Pudasjärvi

Kartta polun lähtöpaikasta: www.kelosyote.com

Syötteen luontokeskus

Iso-Syöte-tunturin juurella sijaitsevasta keskuksesta saat tietoa Syötteen kansallispuistosta, Iso-Syötteen retkeilyalueesta ja Syötteen virkistysmetsästä. Syötteen kansallispuistossa sijaitsevassa luontokeskuksessa on esillä kansallispuiston luonnosta ja historiasta kertova pysyvä näyttely, lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Luontokeskuksessa myös järjestetään erilaisia tapahtumia. Kahvilapalvelut. Luontokeskukseen on vapaa pääsy.

Luontokeskukselta lähtee useampia luontopolkuja, jotka sopivat myös pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa kierrettäväksi. Salojen siivekkäät polku on 0,5km pituinen ja Kellarilammen luontopolku 0.9km, polkujen varrella on laavut, joissa on tulentekomahdollisuus. Naavaparranpolun (3km) varrella on myös päivätupa, jossa on kotakeittiö.

Luontokeskus on avoinna päivittäin klo 10-17 kesäkaudella, lokakuun lopulta jouluun ke-su 10-16

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, Syöte, Pudasjärvi

www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/syote

www.facebook.com/syotteenkansallispuisto

 

Kivinokka, Helsinki

Kivinokka on aktiivisessa käytössä oleva luonto- ja vapaa-ajanviettoalue Herttoniemessä Vanhankaupunginlahdella. Kivinokan alueella on kaikille avoin virkistysalue uimarantoineen, luontopolku ja lintulava, lisäksi mm. siirtolapuutarha- ja kesämaja-alueet. Kesäkahvila (sijaitsee uimarantojen väliin jäävällä alueella).

Kipparlahdensilmukka, Herttoniemi, Helsinki (parkkipaikalle on matkaa n. 500m kapeaa hiekkatietä)

alueen tapahtumat: www.facebook.com/kivinokkalaiset

Ajo-ohjeet ja alueen kartta: kivinokka.fi

Gallträskin lähiliikuntapaikka ja leikkipaikka

Gallträskin rannan tuntumassa sijaitseva lähiliikunta/leikkipuistoalue on uudehko ja hyvin ympäröivään maisemaan soveltuvin materiaalein toteutettu. Puistosta löytyy perheen pienimmille hiekkalaatikko, miniliukumäki, pieni karuselli ja  jousikeinu. Isommille lapsille on puinen tasapainorata ja lentävä matto-keinu. Lisäksi puistossa on pöytäryhmät. Aidatun puiston ulkopuolella on monitoimikuntoiluvälineet. Puiston kulmalta lähtee polku Gallträskin rantaan.

Lindstedtintie 1, Kauniainen

Lisätietoja